Schouderpijn

U kunt schouderpijn laten behandelen in Zeist

Onze schouders zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Of we nu een bord uit een hoge kast pakken, een deur openduwen, of een t-shirt aantrekken, vrijwel elke dagelijkse beweging maakt gebruik van onze schouders. Het is dan ook niet verwonderlijk dat schouderklachten een grote impact kunnen hebben op ons dagelijks functioneren. Om de klachten goed te kunnen begrijpen en effectief aan te pakken, is het essentieel om de achterliggende oorzaak te achterhalen.

Welke symptomen zijn er bij schouderklachten?

Schouderklachten kunnen zich langzaam ontwikkelen of plotseling optreden na intensieve inspanning. De pijn kan zowel binnenin het gewricht als rond de schouder gevoeld worden en kan aanwezig zijn tijdens beweging en in rust. Deze pijn kan uitstralen naar de nek of vingers, maar de schouderklachten blijven het meest prominent. Slapen op de aangedane zijde is vaak te pijnlijk en de bewegingsvrijheid van de arm is meestal sterk beperkt.

Wat zijn de oorzaken van schouderklachten?

De meest voorkomende reden voor schouderproblemen is overbelasting. Het langdurig uitvoeren van repetitieve bewegingen kan irritatie in de schouder veroorzaken. Dit kan leiden tot zwelling van de slijmbeurs, wat de bewegingsvrijheid van de spieren belemmert. Klachten kunnen optreden tijdens armbewegingen, maar ook wanneer de armen stil blijven. De zenuwen in het schoudergewricht kunnen uitstralende pijn veroorzaken, die zich kan verplaatsen naar de nek, schouderbladen, elleboog of vingers.

Wat is de anatomie van de schouder

De schouder is een complex gewricht bestaande uit een kop en een kom. Dankzij deze constructie kan de schouder zeer veelzijdig bewegen. Echter, deze grote bewegingsvrijheid brengt ook een zekere mate van instabiliteit met zich mee. Dit komt doordat de kop van het gewricht groter is dan de kom, waardoor de aansluiting niet erg strak is. Hierdoor komt het regelmatig voor dat de schouder ‘uit de kom’ raakt. De omliggende structuren van het gewricht spelen een cruciale rol in het bieden van stabiliteit. Structuren zoals het gewrichtskapsel, de spieren, pezen en banden werken samen om de kop en de kom bij elkaar te houden. Daarnaast bevindt zich bij de schouder een met vocht gevuld kussentje, de slijmbeurs genaamd, dat ervoor zorgt dat de spieren soepel kunnen bewegen.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Een verkeerde werkhouding achter de computer, het tillen van zware voorwerpen boven het hoofd, of langdurig dezelfde bewegingen herhalen zijn situaties die veel mensen herkennen. Vaak staan we er niet bij stil hoe we werken aan de computer, of hoe we zware items uit een hooggelegen kast pakken. Het schema hiernaast illustreert hoe onjuiste bewegingen kunnen resulteren in klachten.

Wat is het effect van druk op de wervels?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorWanneer een bepaalde beweging vaak herhaald wordt, neemt de druk op het schoudergewricht toe. Deze verhoogde druk kan bij beweging leiden tot irritatie in het gewricht, wat pijnsignalen veroorzaakt. Ons lichaam reageert hierop door de spieren samen te trekken om de pijnlijke plek te beschermen. Dit mechanisme voorkomt dat we de geïrriteerde schouder verder belasten. Als je toch doorgaat met het belasten van de pijnlijke schouder, kan dit leiden tot meer pijn. Schouderklachten kunnen plotseling optreden, maar ze kunnen zich ook geleidelijk over jaren ontwikkelen, met als gevolg steeds ernstiger pijnklachten.per mattis, pulvinar dapibus leo.

Voorbeelden van schouderklachten

Slijmbeursontsteking

Het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging kan vaak leiden tot een slijmbeursontsteking. Deze irritatie veroorzaakt zwelling, wat de bewegingsvrijheid van de arm beperkt. Het optillen van de arm in welke richting dan ook is erg pijnlijk, en zelfs zonder beweging blijft de pijn aanwezig.

Beknellingen

In het schoudergewricht bevinden zich belangrijke bloedvaten en zenuwen die bij het optillen van de arm bekneld kunnen raken. Deze beknelling kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waardoor de symptomen ook uiteenlopend kunnen zijn. Peesontsteking en slijmbeursontsteking zijn veelvoorkomende oorzaken van een beknelling, maar ook een verminderde beweeglijkheid van de bovenarmkop in de kom kan bijdragen. Typische symptomen van een beknelling zijn pijn aan de buitenkant van de schouder, die kan uitstralen tot in de hand. Het optillen van de arm tegen weerstand kan hierbij bijzonder pijnlijk zijn.

Peesonsteking

De coördinatie van schouderbewegingen gebeurt dankzij een groep spieren. Wanneer de pezen van deze spieren overbelast raken, kunnen ze beschadigd worden. Overbelasting leidt tot irritatie van de pezen, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt. Dit gaat vaak gepaard met een lichte zwelling en een warmere huid op de aangedane plek. Bewegingen zoals zwaar tillen, het kammen van haar en het ophangen van een jas kunnen hierdoor zeer pijnlijk zijn.

team-movewell

Chiropractie Zeist - MoveWell

Wilt u weten hoe een van onze specialisten u kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op. Onze missie is om u vrij van klachten en optimaal in beweging te houden. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij Chiropractie Zeist - MoveWell?