Pijn in de bovenrug

Binnen de chiropractie geloven wij al langer dat schouderpijn voortkomt uit de wervelkolom van de nek, de bovenrug en de bijbehorende ribben. Als er problemen zijn in de bovenrug, kan dit tot verschillende klachten leiden. De meeste mensen met bovenrugklachten hebben pijn tussen de schouderbladen. Als de spierbalans van de schoudergordel verstoord raakt vanwege wervel- en ribblokkades, worden de structuren rondom het gewricht overbelast. Overbelasting leidt tot ontstekingen. 

Pijn in de bovenrug komt veel voor en kan zich op verschillende manieren uiten, onder andere door rugpijn, een stijve rug of pijn op de borst. Ook kunnen er gerelateerde klachten ontstaan in de nek of hoofdpijn. De meeste mensen met bovenrugklachten hebben pijn tussen de schouderbladen, maar pijn in de borst of uitstralende pijn in de armen kan ook het gevolg zijn van een probleem in de bovenrug.

Soms lijken de verschijnselen op hartklachten en dat veroorzaakt nogal eens ongerustheid. Hoesten, niezen en ademhalen, kan pijnlijk zijn. De chiropractor kan nagaan of de klachten samenhangen met een rugprobleem. 

Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk, als gevolg van een verkeerde houding, herhaaldelijk eenzijdig gebruik van de armen en veel boven het hoofd werken. 

Een enkele keer heeft pijn in de bovenrug een plotselinge oorzaak, zoals vertillen of een verkeerde beweging. De pijn heeft te maken met een verkeerde stand van de wervels en ribben. Spieren worden extra belast, er ontstaat irritatie in de wervelgewrichten en ook omliggende zenuwen raken geïrriteerd.