Kinderen en pubers

Voor kinderen en pubers is het goed om regelmatig naar een chiropractor te gaan. Bij klachten die onverwachts opkomen, is een val of ongelukje tijdens het spelen of een aangeleerde  verkeerde houding (scoliose en een bolle rug) een veelvoorkomende oorzaak van  concentratieverlies, hoofdpijn en tal van andere klachten.

Klachten of problemen verschijnen soms pas jaren later en kunnen zich dan overal in het lichaam voordoen. Een relatief kleine val bij kinderen kan zorgen voor een verstoring in de doorstroming van de zenuwimpulsen.
Een voorbeeld daarvan is onrustig en schrikachtig gedrag, slaapproblemen, veelvuldige oorontstekingen, vertraagde ontwikkeling (mn. grove motoriek), constipatie, bedplassen, astma en hyperactiviteit.
Eenmaal puber neemt het hangen op de bank met een iPad, smartphone, opvolgers van de Gameboy etc. alleen maar toe. Hoofd naar voren en beneden, schouders ingezakt, rug helemaal bol. Deze houding, met het zwaartepunt van het bovenlijf (het hoofd) hangend vóór de middellijn van het lichaam, leidt ertoe dat er zich in het middenstuk van de rug uiteindelijk een kyfose, een bochel, ontwikkelt. Dat noemen we dan ook wel een tabletnek of een Gameboy-rug.

Het zijn voorbeelden van vaak goed te behandelen klachten en daarom is het belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd regelmatig (ieder half jaar) een preventief bezoek aan de chiropractor brengen.