Hoofdpijn en Migraine

Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders kampen regelmatig met hoofdpijn, een aandoening die niet alleen pijnlijk is, maar soms dagenlang kan aanhouden.

Deze aanhoudende pijn kan een grote invloed hebben op de levenskwaliteit en vormt daardoor een aanzienlijke belemmering in het dagelijks leven. Velen hebben al diverse methoden geprobeerd om van hun hoofdpijn af te komen, zoals medicatie, rust en therapie. Op deze pagina kunt u ontdekken welke aanpak het beste werkt voor uw specifieke hoofdpijnklachten.

MoveWell is gespecialiseerd in de behandeling van hoofdpijn en migraine. Vaak zijn deze klachten gerelateerd aan problemen in de nek. Onze ervaren chiropractoren staan klaar om u te helpen bij het verlichten van uw hoofdpijn.

Een chiropractische behandeling kan veel hoofdpijnklachten verhelpen of verminderen.

De anatomie van het hoofd en de nek

Om hoofdpijnklachten beter te begrijpen, is het nuttig om eerst de anatomie van het hoofd en de nek te verkennen. De schedel speelt een cruciale rol als beschermer van onze hersenen, het kwetsbare orgaan in ons hoofd. De hals- en nekspieren zorgen voor de beweeglijkheid van het hoofd en zijn verantwoordelijk voor het initiëren van beweging door aanspanning. Deze spieren hechten zich aan de schedel, waardoor bewegingen van het hoofd mogelijk worden. In de nek bevinden zich ook vele zenuwen die direct verbonden zijn met de hersenen, wat bijdraagt aan de complexiteit van hoofdpijnklachten.

Hoe ontstaan hoofdpijn en migraine?

Alles wat kan bewegen, kan ook overbelast raken. Wanneer een spier te veel of op een verkeerde manier wordt gebruikt, raakt deze geïrriteerd. Een gewricht dat voortdurend overbelast wordt, raakt overprikkeld. Dit geldt ook voor zenuwen. De nek, een zeer gevoelig deel van de wervelkolom, moet daarnaast ook nog het gewicht van het hoofd dragen. Het is dus begrijpelijk dat hier gemakkelijk klachten kunnen ontstaan.

De belangrijkste oorzaak van hoofdpijnklachten is te weinig beweging en het verkeerd bewegen van de nek. Dit gaat vaak gepaard met een slechte houding, die te veel druk uitoefent op vitale structuren in het lichaam.

Wat zijn de symptomen voor hoofdpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met zeurende hoofdpijn. Deze pijn kan zich aan één kant van het voorhoofd voordoen, rondom de oogkassen, of overal constant aanwezig zijn. Soms komt de pijn in golven of perioden. Het is daarom essentieel om de oorzaak van uw hoofdpijnklachten te achterhalen.

Bij MoveWell chiropractie voeren we een grondig en deskundig onderzoek uit om uw hoofdpijnklachten in kaart te brengen. Onze specialisten bieden helderheid over de oorzaak van uw klachten en werken aan een effectieve behandelingsstrategie.

Waarom naar MoveWell voor hoofdpijn?

MoveWell beschikt over ervaren specialisten voor de behandeling van hoofdpijnklachten. Naast chiropractie biedt MoveWell ook fysiotherapie en oefentherapie aan. Deze disciplines vormen samen een krachtige combinatie om uw klachten effectief aan te pakken. Onderaan de pagina vindt u een gedetailleerde uitleg van onze werkwijze en hoe wij u kunnen helpen.

Wat zijn typische hoofdpijnklachten?

Migraine

Migraine is een type hoofdpijn met een vasculaire oorzaak, die vaak voorkomt bij mensen tussen de 15 en 55 jaar. Bij 78% van de migrainepatiënten is er een familiegeschiedenis van migraine. Diverse factoren kunnen migraine uitlokken, zoals hormonale veranderingen, bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld rode wijn en chocolade), vermoeidheid, stress, medicatie en sterke geuren. Ongeveer een vijfde van de mensen met migraine ervaart een aura naast de hoofdpijn. Een aura is een soort waarschuwing die voorafgaat aan de migraineaanval en is vaak visueel, zoals flitsen, flikkeringen, zigzagvormige glinsteringen en vlekken. Andere vormen van aura kunnen tintelingen in de armen of het gezicht en moeite met praten zijn. Blokkades in de nek die spanning veroorzaken, kunnen ook migraine uitlokken. Door de levensstijl van de patiënt en het functioneren van de wervelkolom te evalueren, kan de onderliggende oorzaak van de migraine worden achterhaald. Dit kan helpen om het aantal migraineaanvallen te verminderen.

Spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en wordt vaak omschreven als een constante, zeurende pijn die vanuit de nek naar beide zijden van het hoofd uitstraalt. Deze pijn kan gepaard gaan met misselijkheid, stijve en pijnlijke schouders, en een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid. Spanningshoofdpijn kan variëren in duur, van een uur tot meerdere dagen, en wordt meestal veroorzaakt door een slechte houding, stress, vermoeidheid en onvoldoende hydratatie. Een chiropractor kan de beweeglijkheid in uw nek herstellen en zo de spanning verminderen, wat leidt tot een vermindering van de hoofdpijn.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is geen typische hoofdpijn, maar een pijn in het gezicht die meestal wordt veroorzaakt door een beschadigde zenuw. Soms kan deze pijn voortkomen uit 'trigger points' in de spieren in en rondom het gezicht, wat bekend staat als atypische aangezichtspijn. Deze trigger points kunnen pijn uitstralen naar andere gebieden, waardoor het lijkt alsof de pijn uit het gezicht komt, terwijl de werkelijke bron de kaakspieren, nekspieren of hoofdhuidspieren kan zijn. Bij MoveWell voeren onze chiropractors altijd een grondig onderzoek uit om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Op basis van de resultaten bepalen we of de aandoening behandeld kan worden of dat een doorverwijzing naar een specialist nodig is.

De chiropractie behandeling voor hoofdpijnklachten

Tractie technieken, spiertechnieken en andere technieken

Tractie technieken, waarbij lichte rektechnieken worden toegepast, kunnen helpen om de spanning in de nek te verminderen. Bij MoveWell beschikken onze chiropractors over diverse technieken om verschillende soorten klachten aan te pakken. Afhankelijk van de aard van de klacht worden verschillende spiertechnieken gebruikt, evenals kleine apparaten zoals de activator, die een lichte stimulatie van de nek biedt. Deze veelzijdige benadering zorgt ervoor dat elke patiënt een op maat gemaakte behandeling krijgt voor optimale resultaten.

Uiterst lichte en precieze druktechnieken

Chiropractors zijn wereldwijd erkend als de specialisten in de gezondheid van de wervelkolom. Gezien de kwetsbaarheid van de nek, is het essentieel dat een specialist begrijpt hoe uw nek hoort te bewegen. Een chiropractor herstelt de beweging van de wervelkolom door middel van lichte druktechnieken, altijd na een nauwkeurig lichamelijk, en vaak neurologisch, onderzoek. Deze aanpak zorgt voor een veilige en effectieve behandeling van nek- en wervelkolomklachten.

Mobiliserende technieken

Chiropractors passen vaak mobiliserende technieken toe om de bewegingsvrijheid te verbeteren. Deze langzame, schommelende bewegingen helpen om de spanning in de nek te verminderen. Vooral bij spierspanningshoofdpijn kunnen deze technieken zeer effectief zijn, doordat ze de nekspieren ontspannen en de pijn verlichten. Bij MoveWell zorgen onze gespecialiseerde chiropractors ervoor dat elke behandeling op maat wordt afgestemd op uw specifieke klachten.