Skip to content

Artrose

Gewrichten worden voortdurend zwaar belast, wat uiteindelijk kan leiden tot blessures. Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. Vaak veroorzaakt artrose geen problemen, en veel mensen kunnen er zonder klachten oud mee worden. Echter, de belastbaarheid en beweeglijkheid van het gewricht kunnen in de loop der tijd afnemen. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid.

Chiropractie biedt een oplossing voor deze klachten!

Wat is artrose?

Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van ons kraakbeen geleidelijk af. Dit proces omvat de stapsgewijze afbraak van het kraakbeen en veranderingen aan het botoppervlak, wat we artrose noemen.

Hoewel een chiropractor of fysiotherapeut artrose zelf niet kan behandelen, richten ze zich op het verlichten van de klachten die hierdoor ontstaan. Dit doen ze door de beweging te verbeteren. Veelvoorkomende klachten zijn pijn, stijfheid en beperkingen in de bewegingsvrijheid.

Is artrose altijd pijnlijk?

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid. Helaas is artrose of gewrichtsslijtage een onomkeerbaar proces. Gelukkig ervaren mensen met artrose niet altijd klachten! Door juiste bewegingen kunnen de symptomen verminderd of zelfs verlicht worden. Zowel chiropractie als fysiotherapie kunnen bij deze klachten ondersteuning bieden. Op deze pagina geven wij uitgebreide informatie over artrose en de werking van onze behandelingen.

Wat is de anatomie van het gewricht?

Een gewricht functioneert als een scharnier tussen twee botten. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met glad kraakbeen, wat zorgt voor soepele bewegingen. De aanwezige gewrichtsvloeistof speelt een cruciale rol in het smeren van het gewricht. Rond het gewricht bevindt zich een stevig kapsel, terwijl banden rondom het gewricht zorgen voor extra stabiliteit.

Hoe ontstaat artrose?

Vanaf het twintigste levensjaar neemt de smering van kraakbeen geleidelijk af, wat kan leiden tot wrijving bij beweging. Dit gaat gepaard met een lichte achteruitgang van de kwaliteit van het gewichtskraakbeen. Als gevolg hiervan verminderen de belastbaarheid en beweeglijkheid van de gewrichten, wat pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen kan veroorzaken.

Slijtage komt vooral voor in gewrichten die veel gewicht dragen, zoals knieën en heupen, maar ook de rug en nek kunnen aangetast worden. Deze slijtage kan langzaam ontstaan, vaak zonder duidelijke oorzaak. Wel zijn er enkele risicofactoren bekend. Een trauma aan het gewricht, zoals door een auto-ongeluk of sportblessure, kan slijtage versnellen. Ook voortdurende, onjuiste belasting van gewrichten, zoals herhaalde zware bewegingen, kan bijdragen aan het sneller optreden van slijtage.

Wie kan er artrose krijgen?

Slijtage is niet gebonden aan tijd. Zelfs in de skeletten van Neanderthalers zijn tekenen van artrose gevonden. Deze slijtage komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij gewervelden zoals vogels, vissen en zoogdieren. Uitzonderingen zijn vleermuizen en luiaards, die hun leven lang ondersteboven hangen en daardoor weinig druk op hun gewrichten ervaren. Het blijft een mysterie waarom sommige mensen wel artrose ontwikkelen en anderen niet.

Hoewel artrose voornamelijk voorkomt bij mensen boven de 70 jaar, begint de slijtage van kraakbeen vaak al rond de leeftijd van 35. Artrose komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen, en erfelijke factoren spelen hierbij een rol.

Voldoende beweging is cruciaal. In tegenstelling tot rust, wat vaak een negatief effect op de gewrichten heeft, helpt beweging om de gewrichten soepel te houden en de smering te bevorderen. Overbelasting van de gewrichten kan echter slijtage versnellen. Overgewicht verhoogt bijvoorbeeld het risico op het ontwikkelen van artrose aanzienlijk.

chiropractiezeist

Wat zijn de symptomen?

Symptomen omvatten pijn en stijfheid, evenals zwelling of verdikking van het gewricht, en beperkte bewegingsvrijheid of flexibiliteit. Vaak is er een diepe, doordringende pijn in het gewricht te voelen. Deze klachten zijn meestal het meest merkbaar in de vroege ochtend of na een periode van rust, vooral bij het beginnen met bewegen. In een verder gevorderd stadium van artrose worden de klachten vaak constanter en aanhoudender.

Onze aanpak

Lichamelijk onderzoek

Tijdens uw eerste consult bij MoveWell zal de chiropractor een uitgebreide beoordeling van uw algemene gezondheid uitvoeren. Dit begint met gerichte vragen over uw specifieke klachten, gevolgd door een grondig lichamelijk onderzoek. De focus ligt hierbij op de beweeglijkheid van uw gewrichten. Op basis van deze bevindingen kan de chiropractor bepalen of artrose de onderliggende oorzaak van uw klachten is.

Chiropractie behandeling

De behandeling richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid en het ontlasten van de aangetaste gewrichten. Dit wordt bereikt door de chiropractor met behulp van specifieke, lichte mobilisatietechnieken. Bij MoveWell heeft de chiropractor bovendien de beschikking over diverse geavanceerde behandeltafels die gewrichten zeer langzaam kunnen bewegen, wat de therapie ten goede komt. De focus ligt niet alleen op het getroffen gewricht. De chiropractor onderzoekt het gehele bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld, nekklachten kunnen veroorzaakt worden door compenserende bewegingen in de onderrug, wat ook aandacht vereist.

Rugscholing

Als u last heeft van artrose in uw rug of nek, is het cruciaal om niet alleen uw gewrichten in beweging te houden, maar ook te leren hoe u ze kunt ontlasten. Dit kan vaak bereikt worden door het toepassen van houdingscorrecties, specifieke oefeningen en andere aanbevelingen.

team-movewell

Chiropractie Zeist - MoveWell

Wilt u weten hoe een van onze specialisten u kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op. Onze missie is om u vrij van klachten en optimaal in beweging te houden. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij Chiropractie Zeist - MoveWell?

Uw privacy en uw persoonsgegevens

Wij informeren u graag over de verwerking van uw persoonsgegevens.

 1. Uw persoonsgegevens slaan wij op en gebruiken we zodat wij goede zorg aan u kunnen verlenen.
 2. Uw gegevens geven wij alleen door aan derden als dat nodig is voor het leveren van goede zorg. Indien hiervoor op basis van de wet specifieke toestemming is vereist, vragen wij die vooraf aan u.
 3. Uw gegevens verwerken wij op basis van de behandelovereenkomst zoals beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst. (WGBO)
 4. U kunt de n.a.w. (naam, adres, woonplaats) van u gegevens bekijken.
 5. Als u vindt dat deze gegevens die wij van u hebben opgeslagen niet correct zijn, mag u ons schriftelijk vragen uw gegevens aan te passen.
 6. U kunt ons vragen om uw persoonsgegevens te wissen/verwerken. Als wij dit doen kunnen wij (mogelijk) niet langer verantwoorde zorg aan u verlenen.
 7. U kunt bij ons bezwaar maken als u het niet eens bent met de manier waarop wij uw persoonsgegevens verwerken. U krijgt bericht van ons als er iets mis is gegaan met uw persoonsgegevens.
 8. Uw gegevens verwerken wij niet langer dan nodig is voor het leveren van goede zorg.
 9. Wij houden ons aan de bewaartermijn van de WGBO.
 10. Het bovenstaande geldt ook voor persoonsgegevens die wij via derden ontvangen.
 11. U bent zelf verantwoordelijk voor een juiste en volledige registratie van uw (medische) gegevens.