Over chiropractie

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een beroep in de gezondheidszorg die zich voornamelijk richt op mensen met klachten aan de wervelkolom. Hierin legt de chiropractor de focus op het zenuwstelsel, de spieren en andere gewrichten van het lichaam.

Het woord chiropractie stamt af van het Griekse “cheiros,” wat hand betekent, en “pratto,” dat beoefenen betekent. Hierdoor betekent chiropractie letterlijk “met de hand beoefenen,” wat verwijst naar een manuele therapievorm.

bovenrug middenrugbehandeling2

Wereldwijd staan chiropractoren bekend om het behandelen van rug- en nekklachten. Rugklachten zijn complex, maar hier zijn wij goed in. Kunnen wij iedereen behandelen? Uiteraard heeft iedereen een uniek verhaal. Waar de één meer moet focussen op het opbouwen van spierkracht, kijken wij bij de andere meer naar het verbeteren van beweging door middel van behandeltechnieken. Het unieke van de klacht maakt het voor ons een uitdaging. Dit is onze uitdaging, wij helpen u graag.

Zoals u op onze website kunt lezen is Chiropractie Zeist een combinatie praktijk geworden van chiropractie, fysiotherapie en oefentherapie.

Wat doet een chiropractor?

Chiropractoren maken voornamelijk gebruik van manuele technieken, oftewel behandelingen met de hand. Met behulp van lichte druktechnieken en gespecialiseerde behandeltafels kunnen zij diverse klachten effectief aanpakken. Lees meer

De ontwikkeling van chiropractie in Nederland

Chiropractie is een onmisbaar onderdeel geworden van de Nederlandse gezondheidszorg. Desondanks is de opleiding tot chiropractor uitsluitend in het buitenland te volgen. In 1990 waren er slechts 50 chiropractoren actief in Nederland, maar tegenwoordig is het beroep aanzienlijk gegroeid. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien chiropractoren internationaal erkend zijn als specialisten in de behandeling van rug- en nekklachten.

Wat houdt een opleiding tot chiropractor in?

Chiropractie wordt in Nederland nog steeds beschouwd als aanvullende zorg, omdat er momenteel geen mogelijkheid is om deze studie in Nederland te volgen. Nederlandse chiropractoren hebben een vijfjarige universitaire opleiding gevolgd, vaak in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de opleiding vergelijkbaar is met geneeskunde, ligt de nadruk sterker op anatomie, neurologie en radiologie. Dit stelt chiropractoren in staat om zelfstandig diagnoses te stellen. Na afronding van deze opleiding ontvangen zij de graad Master of Science (MSc.).

Wat maakt chiropractie uniek?

Een chiropractie kijkt naar de gehele keten. Een chiropractor bekijkt het functioneren van het hele bewegingsapparaat. Een nekklacht, bijvoorbeeld, kan niet alleen veroorzaakt worden door een probleem in de nek zelf, maar kan ook gerelateerd zijn aan een onderliggende oorzaak in de lage rug of heup.

Een typische chiropractische behandeling omvat gewrichtscorrecties en mobilisaties, spiertechnieken, oefeningen en advies over houding en beweging.

chiropractie univesiteit