Whiplash

Whiplash is een plotselinge beweging van nek en hoofd tijdens bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een val. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Deze beschadigingen zijn vaak niet op röntgenfoto’s zichtbaar.
Pijn, stijfheid, en andere nare klachten kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen.

De meest voorkomende Whiplashklacht is een pijnlijke, vaak stijve nek.
Veel Whiplashpatiënten hebben veel last van hoofdpijn, lage rugpijn, en een pijnlijke uitstraling naar armen en gezicht.
Andere klachten zoals krachtverlies in de armen, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen zien, slaap en concentratieproblemen kunnen ook optreden.
De aard, maar ook de ernst van de klachten kunnen sterk verschillen.

Allereerst stelt de chiropractor vragen over uw gezondheidstoestand en volgt er een onderzoek. Als de ergste pijn en stijfheid zijn verdwenen, begint de chiropractor met de behandeling.
De chiropractor kan helpen met het herstellen van de beweeglijkheid van de nekwervels, zodat de spieren, pezen en dergelijke zo goed mogelijk kunnen herstellen. Dit kan tot volledig herstel leiden, maar soms blijven bepaalde klachten ook na een chiropractische behandeling aanwezig, alhoewel dan wel vaak in verminderde mate.